Brandkasten

Brand is verschrikkelijk, maar valt niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk je waardevolle bezittingen te bewaren in een brandkast, zodat deze in ieder geval geen schade oplopen als het noodlot toch toeslaat. Een brandwerende kluis of brandkast is voorzien van een extra brandwerende wandvulling, zodat de kluisinhoud voor langere tijd beschermd is tegen hoge temperaturen.

Brandwerend voor papier of data

Vanzelfsprekend zijn brandkasten er in verschillende soorten, maten en klassen. Zo moet een brandwerende datasafe aan andere eisen voldoen dan een brandwerende archiefkast of documentensafe. De kritieke temperatuurgrens voor data (informatiedragers als harde schijven, CD-roms en USB-sticks) ligt met 55 graden Celsius namelijk een stuk lager dan de temperatuurgrens voor papier, die op 175 graden Celsius ligt. De brandwerende kwaliteiten voor documenten- en datasafes zijn daarom ook toegespitst op het specifieke kluistype. Brandkasten voor data met brandbescherming voor twee uur zorgen er dus voor dat de interne temperatuur bij brand gedurende minimaal 120 minuten onder de grens van 55 graden blijft.

Verschillende certificeringen voor brandwerendheid

De meeste brandkluizen in onze collectie zijn brandwerend volgens DIN 4102. Dit materiaal houdt beschermt de inhoud van je kluis gedurende een half uur tegen de extreme temperatuurstijging die optreedt bij het uitbreken van een brand. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten brandwering.

DIN 4102: lichtste vorm van brandwerendheid

Er zijn verschillende gradaties in brandwering. De lichtste brandwering voor papier wordt DIN 4102 genoemd. Hierbij is de een dubbelwandige kast opgevuld met brandwerend isolatiemateriaal. Dit materiaal houdt beschermt de inhoud van je kluis gedurende een half uur tegen de extreme temperatuurstijging die optreedt bij het uitbreken van een brand.

Hoogwaardige brandkasten

Wil je jouw producten langer beschermen tegen brand? Dan kies je voor een geteste brandwerende kast. Deze kasten zijn in een hete oven geplaatst en de inhoud heeft de ‘brand’ gedurende een ½ uur, 1 uur, 1½ uur, 2 uur of zelfs 3 uur overleefd (afhankelijk van het type kast). Bij deze officiële test wordt de brandkluis blootgesteld aan een omgevingstemperatuur van ongeveer 1090 °C. Getest wordt hoelang de brandkast de specifieke kluisinhoud (papier of data) beschermt tegen deze representatieve temperatuurstijging.

Voor certificering van brandwerendheid worden de volgende normen gebruikt.

S 60 P1 uur brandwerend voor papier
S 90 P1½ uur brandwerend voor papier
S 120 P2 uur brandwerend voor papier
S 60 DIS1 uur brandwerend voor data
S 90 DIS1½ uur brandwerend voor data
S 120 DIS2 uur brandwerend voor data