Alles wat je moet weten bij het kopen van een kluis

Een kluis kopen doe je niet iedere dag. Je wilt natuurlijk een goede keuze maken, want met een kluis doe je de rest van je leven. Op deze pagina helpt Frank je bij het maken van een keuze. Je leest hier alles wat je moet weten voordat je een kluis gaat kopen. Waar moet je zoal op letten? En moet je die nieuwe kluis eigenlijk ook verankeren? Verder lees je hier meer over het laten plaatsen van je kluis en over de verschillende sloten.

Wat wil je in de kluis opbergen?

Het startpunt bij het kiezen van een geschikte kluis is bepalen wat je in de kluis wilt opbergen. Een kluis kan bescherming bieden voor verschillende soorten eigendommen: sieraden, geld, documenten, erfstukken, een laptop of back-ups. Er bestaan verschillende kluizen voor deze verschillende soorten eigendommen.

Sieraden kun je het beste opbergen in een privékluis en geld in een daar voor bestemde geldkluis. Documenten en erfstukken zijn goed beschermd in een documentsafe. Als je je laptop achter slot en grendel wilt opbergen kies je voor een laptopkluis. Je vindt hier meer informatie over de diverse soorten kluizen.

De waarde van je eigendommen

Inbraakwerendheid

De waarde van je eigendommen en de benodigde bescherming bepalen welke kluis geschikt is. Dit wordt waardeberging of verzekerde waarde genoemd. Dit is een maatstaf om de inbraakwerendheid van kluizen te kunnen onderscheiden. Hoe hoger de waardeberging is, hoe hoger de weerstand tegen openbreken. En dus: hoe beter de kluis tegen inbraak beschermd is.

Brandwerendheid

De andere maatstaf om op te letten tijdens het aanschaffen van een kluis is de brandwerendheid. Tijdens een brand kan je nieuwe kluis de inhoud namelijk een half uur, een uur of twee uur tegen brand beschermen. Je kunt voorafgaand aan het aanschaffen van een kluis het beste met je verzekeraar afstemmen welke inhoud je wilt verzekeren.

Aan de verschillende weerstandsklassen wordt door verzekeraars namelijk een bedrag aan de contante waarde gekoppeld als indicatie voor de dekking. Hierbij wordt uitgegaan van de opslag van contant geld in een inbraakwerende kluis die zich bevindt in onbewoonde, onbewaakte en niet-beveiligd pand binnen de bebouwde kom. Afhankelijk van de genomen beveiligingsmaatregelen kan je verzekeraar afwijken van de dekkingsindicatie.

Je leest hier meer over de verschillende keurmerken voor inbraak- en brandwerendheid.

Wat is je budget?

Daarnaast is je budget van belang. Je weet als het goed is al de geschatte waarde van de inhoud van de kluis. Met deze waarde in je achterhoofd kun je gericht op zoek gaan naar een kluis met voldoende waardeberging voor jouw kostbaarheden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door links in het menu op de website de filter 'indicatie verzekeringsdekking' te gebruiken.

Goedkope kluizen bieden een erg beperkte bescherming. Bij kluizen geldt over het algemeen hoe zwaarder, hoe sterker. Een lichte kluis van een paar tientjes bevat weinig staal. Hierdoor biedt deze kluis minder weerstand tegen aanvallen van een inbreker. Een duurdere kluis bevat veel staal en is daarom veel beter bestand tegen inbraak.

Extra kosten

Houd bij het kiezen van een kluis binnen je budget ook rekening met mogelijke extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan het laten monteren van een ander slot of een legplank. Ook het laten plaatsen en verankeren van de kluis door een professional brengt extra kosten met zich mee.

Alles over het plaatsen van je kluis

Frank kan er ook voor zorgen dat je nieuwe kluis thuis geïnstalleerd wordt. Ben je van plan een kluis te kopen van één van onderstaande merken? Vul dan dit inhuisformulier in en stuur deze samen met jouw gewenste type kluis naar info@frank.nl. Wij stellen dan zo snel mogelijk een complete offerte voor je op.

ChubbsafesDe RaatFirst AlertFireKingMuller
Royal SafeSun SafeSagaSafeTechnomaxWertheim

Ben je van plan een kluis te kopen van één van onderstaande merken? Vul dan dit inhuisformulier in en stuur deze samen met jouw gewenste type kluis naar info@frank.nl. Wij stellen dan zo snel mogelijk een complete offerte voor je op.

AbusEuroHamberJuwel
NautaOrgamiSalvusSistec

Waar kan ik mijn kluis het best plaatsen?

Vaak willen mensen een kluis zo verdekt mogelijk plaatsen, maar kiezen dan voor een plek die ook zelf lastig te bereiken is. Het gebruik van een kluis vraagt om discipline en routine. Als je er zelf nauwelijks bij kunt, leg of pak je niet snel zelf iets in of uit de kluis. Het kan dan zomaar gebeuren dat je waardevolle spullen toch nog door het huis slingeren en niet veilig opgeborgen worden. Frank raadt je daarom aan om je nieuwe kluis op een makkelijk te bereiken plek te plaatsen, waar hij niet te veel opvalt.

Je kluis laten verankeren

Inbrekers nemen een niet verankerde kluis vaak gewoon mee. Het is daarom verstandig om je kluis te veranderen aan de muur of de vloer. Kluizen tot 1000 kilo moeten verankerd worden. Dit is onderdeel van de inbraakwerendheid en het is een vereiste van verzekeraars

De meeste kluizen beschikken over één of meerdere verankeringsgaten in de onderkant of achterkant van de kluis waar de kluis stevig mee verankerd kan worden. Om een kluis te kunnen verankeren dient er een gat geboord te worden in de vloer of de muur. De kluis wordt vervolgens met behulp van bouten volledig vast gezet. Als je een kleine kluis hebt aangeschaft, kun je er ook voor kiezen om de kluis te verlijmen.

Verschillende sloten

De keuze voor een type kluisslot is afhankelijk van hoe je de kluis gaat gebruiken en hoeveel personen toegang tot je nieuwe kluis moeten hebben. Kluizen kunnen voorzien zijn van de volgende soorten sloten:

  • Cilinderslot
  • Sleutelslot
  • Vingerprintslot
  • Elektronisch cijfercombinatieslot
  • Mechanisch cijfercombinatieslot

Moet jij alleen toegang krijgen tot de kluis?

Kluizen met cilinder- en sleutelsloten worden beide met een sleutel geopend. Sleutels met meerdere personen beheren kan soms niet zo handig zijn. Als jij alleen toegang hebt tot de kluis kunnen deze kluizen een uitkomst bieden. Dat geldt ook voor het vingerprintslot. Deze scant jouw unieke vingerprint. Je plaatst je vinger op de scanner en de kluis zal openen.

Moeten meerdere personen toegang krijgen tot de kluis?

Dan is een elektronisch of mechanisch cijferslot ideaal. Een cijferslot biedt de mogelijkheid om meerdere personen de toegangscode te geven. Op deze manier hoef je geen sleutels te beheren. Als de batterijen van dit slot leeg zijn kan, de kluis geopend worden door een extra batterij extern aan te sluiten of je opent de kluis met een noodsleutel.